Font size

Конференције

Научне конференције и скупови

Осим рада на истраживачким и развојним пројектима, Електронски факултет се појављује и као организатор и суорганизатор домаћих и међународних научних скупова на којима редовно узимају учешће како научни радници из наше земље тако и научни радници из целог света. Покровитељи ових научних скупова су између осталих и министарства републике Србије али и међународне организације као што је IEEE. Најзначајнији научни скупови који су организовани на Електронском факултету су: MIEL, TELSIKS, PES, ICEST, SAUM, SSSS и други.

MIEL

 miel

Међународни научни скуп о микроелектроници MIEL организује се сваке друге године на Електронском факултету у Нишу. MIEL је једна од значајнијих међународних конференција, која омогућава међународни форум за презентацију и дискусију о најновијим достигнућима и будућим трендовима у области микроелектронике. У периоду од 16. до 19. маја 2010. године одржан је 27. по реду међународни научни скуп 27th International Conference on Microelectronics – MIEL 2010, у организацији Интернационалног института инжењера електронике и електротехнике IEEE и Електронског факултета у Нишу, а под покровитељством Министарства за науку и технолошки развој Републике Србије, Српске академије наука и уметности, Инжењерске академије Републике Србије и Града Ниша.

TELSIKS

 

telsiks

TELSIKS – Међународна конференција о телекомуникацијама у савременим кабловским, сателитским и радиодифузним сервисима се одржава уз подршку међународног удружења инжењера електротехнике (IEEE – Institute of Electrical and Electronics Engineers) кроз техничко спонзорство два IEEE друштва: MTT-S и AP-S, и посебно од IEEE секције Региона 8, као и националних стручних удружења: IEEE секције Србије и Црне Горе, Друштва за ЕТРАН и Друштва за телекомуникације. Суорганизатор конференције је и Удружење за микроталасну технику и технологију Србије. 10. Конференција TELSIKS одржана је у периоду од 5. до 8. октобра 2011. године на Електронском факултету у Нишу.

ESP

ESP је међународна конференција о учењу енглеског језика у специфичним научним областима. Први пут је одржана у мају 2013. године на Електронском факултету у Нишу.

Опширније...

ICEST

icest1

icest2

 

ICEST – Међународна научна конференција о информационим комуникацијама и енергетским системима и технологијама организује се сваке године уз подршку Академије инжењерских наука Републике Србије, IEEE секције Србије и Црне Горе и Друштва за ЕТРАН. Организатори скупа су Електронски факултет у Нишу, Факултет телекомуникација у Софији и Факултет техничких наука из Битоле. Прва конференција одржана је 1963. године на Техничком универзитету у Софији под називом „Дани радија“, а 1977. године назив конференције је промењен у „Комуникацијски, електронски и компјутерски системи“. Од 2000. године конференција добија међународни карактер и добија назив EIST (Енергетски и информациони системи и технологије). Прве две EIST конференције су биле организоване од стране Факултета за комуникације и комуникационе технологије из Софије и Факултета техничких наука из Битоле. Од 2002. године и Електронски факултет у Нишу се појављује као један од организатора конференције и тада конференција добија назив ICEST. 46. међународна научна конференција о информационим и енергетским системима и технологијама – ICEST 2011, одржан је у периоду од 29. јуна до 1. јула 2011. године на Електронском факултету у Нишу.

САУМ

 

saum

САУМ – Удружење САУМ (системи, аутоматско управљање и мерења), једно од водећих удружења у области аутоматског управљања у Србији постоји од 1985. године као Aсоцијација Србије за системе, аутоматско управљање и мерења, настало из удружења УСАУМ, које је основано 1980. год. и ради као чланица Савеза инжењера и техничара Србије. САУМ је имао значајне активности, међу којима се посебно издвајају научне конференције које се од 1982. године одржавају сваке треће године и које су постале традиционалне. САУМ конференције су постале веома цењени скупови у домаћим и међународним круговима, који се баве истраживањима и применама знања у областима система, аутоматског управљања и мерења. На ово указује чињеница да је на САУМ конференцијама презентовано око 500 радова, уз учешће великог броја еминентних научника из земље и иностранства. Поред редовних конференција, САУМ је у претходном периоду у Београду одржао и два међународна семинара „AUTOMATION AND ROBOT”, први 1985. год. и други 1987. год. Десета САУМ конференција одржана је у периоду од 10 – 12. новембра 2010. године на Електронском и Машинском факултету у Нишу.

ПЕС

pes

ПЕС - Од 1984. године на Електронском факултету у Нишу се организује Међународна конференција из примењене електромагнетике (ПЕС). Од 2001. године конференција се регуларно одржава на сваке две године и у њеној организацији учествују Технички универзитет у Софији (Бугарска) и Технички универзитет Илменау (Немачка). Проф. др Драгутин М. Величковић (1942-2004) иницирао је серију конференција из области примењене електромагнетике, и прва конференција одржана је 1984. године под називом Први српски симпозијум из примењене електростатике ПЕС на Електронском факултету у Нишу. Симпозијум је 2001. године променио име у Међународна конференција из примењене електромагнетике. Десети, јубиларни скуп одржан је у периоду од 25 – 29. септембра 2011. године на Електронском факултету у Нишу.

Koнтакт

Адреса: Александра Медведева 14, 18106 Ниш

Тел: +381 (18) 529-105

Факс: +381 (18) 588-399

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ПИБ: 100232259

Текући рачун: 840-1721666-89