Font size

Извештај са семинара "СтартАп Гурус"

Као што је раније најављено одржан је семинар "СтартАп Гурус"

Како је протекао СтартAп Гурус семинар…

Још један у низу СИЦЕФ-ов пројекат протекао је веома успешно. Семинар Стартaп Гурус одржан је у препуној сали, где је, осим студената заинтересованих за покретање бизниса, било и посетилаца са стране, који су већ покренули фирме, али су желели да чују нешто више о томе. За оне који су били спречени да присуствују самом догађају био је обезбеђен лajв стрим, а и многи учесници су за време самог семинара остављали на Твитеру утиске и упечатљиве савете предавача.

Pocetak

Након званичног отварања, представљања организације и пројекта, на сцену је ступио Илија Студен, млади програмер који већ иза себе има успешан производ и фирму. Он је на пријатељски начин пренео учесницима како је дошао на идеју да направи свој софтвер, како је напустио фирму у којој је до тада радио, јер, како каже, никада не можете давати свој максимум двема стварима истовремено, и како је месецима са партнером програмирао у подруму. Причао је о односу са клијентима, није се стидио да подели са присутнима фејлове које су правили, и чак нагласио да се из њих много може научити, а велики савет који је дао учесницима је да је битно увек тежити расту, јер чак и стагнација представља неку врсту неуспеха. Његово излагање је спонтано прерасло у дискусију са учесницима који су били и више него радознали да сазнају што више детаља.

Одмах затим, уследило је предавање Владана Зиројевића. Он је представио свој сајт donesi.com, сервис за наручивање хране преко интернета који постоји у већини земаља у региону, као и у свим већим градовима у Србији. Објаснио је на који начин функционише, открио занимљиву чињеницу да се за рангирање ресторана на сајту користи нешто слично Гугловом ПејџРенк-у, причао о пробоју на тржиште у различитим државама, али и о оном мање технолошком делу, о важности добре комуникације са ресторанима.

startupgurus-predavaci

Након паузе у којој су учесници имали прилике да се освеже, пробају Јумисове кексиће и, оно најбитније, размене утиске о претходним предавањима, почело је предавање Владимира Преловца. Његова презентација била је сажета, али пуна корисних информација. Оно што је најбитније је валидација идеје – да ли је то што сте ви замислили примамљиво потенцијалним корисницима? Такође, саветовао је присутнима да обавезно прочитају The Four Steps to the Epiphany, Do More Faster, Lean Startup, три књиге које су њему јако помогле. Међутим, нагласио је да су и поред много теоретског знања, први кораци увек тешки, па је и једна од теза на његовој презентацији – Мање теорије, више праксе! Објаснио је будућим предузетницима колико је битно да буду амбициозни, јер обично они узму најбоље идеје. Његова презентација изазвала је лавину питања из публике, и текла управо онако како је он и замислио – као сесија питања и одговора.

Последњи се представио Дејан Рестак, саветник Министраства финансија и привреде у области стартуп предузетништва. Његова тема била је улога државе и њен начин да помогне будућим предузетницима, смањи неизвесност са којом се суочавају и подржи развој стартап екосистема. Предузетник је тај око се свега врти, али он мора имати чврсту везу са универзитетом, приступ талентованим студентима, мора имати менторе, успешне предузетнике који му дају инструкције и савете, а јако битно је и привлачење инвестиција, али не само у виду новца, већ и у виду контаката које вам неко може омогућити. И где је држава у свему томе – по Рестаковим речима, њена суштина је да подржи, али не да поведе стартап-ове. Саветовао нам је још и да читамо књиге, јер се из њих све може научити, а уколико не прочитамо довољно књига, заостајаћемо за онима који их читају.

 startupgurus-objasnjavanje

Пред крај семинара, питања су постала све учесталија, слобода коју су учесници добили да у сваком тренутку прекину предавача све је више коришћена, и развила се сјајна дискусија у којој су учествовали сви, па и остали предавачи.

Време је свима брзо прошло кроз опуштен разговор, тражење и давање савета, многе су интересовале правне форме, улога маркетинга, како доћи до новца, а наши предавачи имали су за све добар одговор. Открили смо да и програмери могу да се снађу у свету правника када је то потребно, али да је ипак јако битно имати доброг књиговођу, да маркетинг није кључна ствар за успех, већ квалитет и потреба за сервисом који желите да пласирате, као и да треба бити јако обазрив при склапању уговора са инвеститорима. Оно што нам преостаје је нада да ће вас инспиративне приче наших предавача охрабрити да покренете сопствени бизнис, и да ћете, као што Владимир Преловац рече, једнога дана ви бити на њиховом месту и преносити своја искуства студентима широм Србије.

startupgurus-deo-tima


О СИЦЕФ-у:

sicefСтудентски Иновациони Центар Електронског Факултета (СИЦЕФ) је млада студентска организација сачињена и вођена од стране студената Електронског факултета у Нишу. Основан је крајем 2011. у оквиру Студентског парламента Електронског факултета као ресор који за циљ има повезивање студената са привредним чиниоцима, а почетком 2012. регистрован је као независна студентска организација. СИЦЕФ чини успешан тим људи који са визијом гледају у будућност, труде се да реше круцијалне проблеме студената техничких наука и теже ка иновацијама. Један од начина решавања ових круцијалних проблема је организовање бројних конференција, на којима кроз предавања представника различитих компанија, СИЦЕФ врши додатну едукацију студената, приближава их компанијама и на тај начин ствара и јача мрежу квалитетних и амбициозних људи.

Александра Медведева 14 18000 Ниш, Србија
Телефон: +38160 43 00 232
веб: www.sicef.info
и-мејл: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Koнтакт

Адреса: Александра Медведева 14, 18106 Ниш

Тел: +381 (18) 529-105

Факс: +381 (18) 588-399

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ПИБ: 100232259

Текући рачун: 840-1721666-89