Font size

Дипломом Електронског факултета до великог признања у Америци

Српска научница др Зорица Пантић, која је дипломирала на Електронском факултету у Нишу 1975. године, као најбољи студент у генерацији и докторирала на нашем факултету 1982, добила је специјално признање у Америци - свој дан (9. мај).

Она је признање добила за нарочите заслуге као ректор "Wentworth" Института у Бостону, а такође и централни део Института којим руководи понео је њено име.

 

zpantic

 

Зорица је прва жена на челу "Wentworth" Института за технологију у његовој 115 година дугој историји и прва жена инжењер која је постала ректор универзитета у Сједињеним Америчким Државама. Њеним именом је назван и део Института за технологију у Бостону, а сенатор Стивен Линц је приликом доделе признања нагласио да је Зорица Пантић "поклон за 'Wentworth', а благослов за Масачусетс". Документ о биографији и заслугама српске научнице приликом добијања овог признања нашао се и у Конгресној библиотеци. Пантић је увела 10 нових инжењерских програма и три последипломска програма из области грађевине, архитектуре и одржавања објеката. "Институт је развио националну и интернационалну репутацију, као један од најбољих у области кооперативних програма са индустријом и рангиран је међу најбољим колеџима у северном делу САД и међу најбољим инжењерским програмима у Америци", истакла је Пантић у изјави за Радио Београд 2 и додала да је најважније да човек ради оно сто воли, а да је поносна на своју земљу Србију, где је стекла одлично образовање због којег је и могла да буде успешна у Америци.

 

zpantic2

 

Зорица Пантић је након дипломе у Нишу као Фулбрајтов стипендиста отишла у Америку 1984. године, објавила је више од 90 радова из области електромагнетике и основала је фондацију у Америци која помаже студентима из Србије. Пре доласка на "Wentworth" Институт била је декан инжењерсвта (грађевина, машинство и електроника) на Тексас универзитету у Сан Антонију, а такође је била професор и директор на Сан Франциско државном универзитету. "Wentworth" Институт има 4.500 студентата, годишњи буџет од 132 милиона долара и Фондацију од 114 милиона долара. Електронски факултет у Нишу са поносом честита призање нашој некадашњој студенткињи, са надом да ће и неки будући студенти нашег факултета имати сличне успехе у земљи и свету, као др Зорица Пантић.

Koнтакт

Адреса: Александра Медведева 14, 18106 Ниш

Тел: +381 (18) 529-105

Факс: +381 (18) 588-399

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ПИБ: 100232259

Текући рачун: 840-1721666-89